Sistemul electronic de prescriere și eliberare a medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate, prezentat în raionul Hâncești

09 Noi, 2023

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a desfășurat miercuri, 8 noiembrie, în raionul Hâncești, seminare interactive cu medicii și farmaciștii pentru a prezenta și a testa Sistemul informațional „eRețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate”. Seminarele au avut loc în incinta Spitalului raional Hâncești și au reunit peste o sută de medici cu drept de prescriere a produselor compensate și farmaciști din raion.

Participanții au avut ocazia de a vedea la modul practic cum funcționează sistemul eRețeta, de la momentul prescrierii rețetei electronice de către medic până la ridicarea produselor de către pacienți în farmacie. Această demonstrație practică a ilustrat cum noul sistem electronic va simplifica procesul de prescriere și eliberare a medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate.

Printre beneficiile sistemului eRețeta se numără accesul rapid și ușor la rețete pentru pacienți, reducerea timpului și a erorilor umane în prescrierea, procesarea și eliberarea rețetelor, monitorizarea eficientă a utilizării medicamentelor și a dispozitivelor medicale compensate, o gestionare mai bună a resurselor în acest domeniu.

„Implementarea acestui sistem este un pas esențial spre a îmbunătăți situația pacientului, a reduce timpul de așteptare la medic, a facilita lucrul medicului și al farmacistului. Vom începe testarea acestui sistem în raionul Hâncești și dorim ca eRețeta să devină un instrument indispensabil pentru asigurarea accesului beneficiarilor la medicamente și dispozitive medicale compensate”, a menționat Ion Dodon, directorul general al CNAM.

La seminare, reprezentanții CNAM au răspuns la întrebările participanților cu referire la utilizarea sistemului informațional și au explicat aspecte tehnice privind înlăturarea eventualelor dificultăți.

Începând de luni, 20 noiembrie, sistemul eRețeta va fi testat de medicii și farmaciștii din raionul Hâncești, ghidați de către un grup tehnic din partea CNAM. Dificultățile întâmpinate în accesarea sistemului vor putea fi raportate prin intermediul poștei electronice suport.reteta@cnam.gov.md, precum și la numerele de telefon 060 301 912, 060 301 979.

Compania Națională de Asigurări în Medicină continuă să lucreze împreună cu dezvoltatorul sistemului informațional, medicii, farmaciștii și alte părți interesate pentru a aduce îmbunătățiri sistemului eRețeta. După testare și ajustare, sistemul electronic de prescriere și eliberare a medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate urmează a fi implementat la nivel național.