Paisprezece dosare depuse la concursul de proiecte de profilaxie și prevenire a riscurilor de îmbolnăvire

02 Feb, 2024

Paisprezece dosare au fost depuse în cadrul concursului de selectare a proiectelor de profilaxie și prevenire a riscurilor de îmbolnăvire, desfășurat în perioada 12 - 31 ianuarie 2024.
Dosarele au fost deschise joi, 1 februarie, la şedinţa publică a Comisiei specializate de selectare şi evaluare a proiectelor finanţate din mijloacele fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

În cadrul ședinței, membrii comisiei au constatat că douăsprezece proiecte din cele paisprezece întrunesc toate cerinţele stabilite de participare la concurs, fiind admise pentru etapa de evaluare.

Astfel, trei asociații obștești au depus proiecte pentru prevenirea accidentelor și traumatismelor la copii și adolescenți (accidente casnice, rutiere, înecuri, intoxicații chimice, etc.). Acestea sunt Asociația Obștească „Principii Sănătoase”, Asociația Obștească „Aripi de Viață”, Asociația Obștească „Afina”.

Trei organizații au depus proiecte de promovare a igienei personale și comunitare - A.O. „Asociația pentru Promovarea Antreprenoriatului”, Centrul Sănătate Stăuceni, Asociația Obștească „Aripi de Viață”. Proiectul depus de Centrul de Sănătate Stăuceni include și activități de mobilizare socială pentru promovarea activității fizice pentru sănătate.

Alte două proiecte care se referă la mobilizare socială pentru promovarea activității fizice pentru sănătate au fost depuse de Asociația Obștească „Principii Sănătoase” și Primăria satului Zubrești, r-nul Strășeni.

Două asociații obștești, „Speranța terrei” și „Aripi de Viață”, au depus câte un proiect de promovare a sănătății mintale pentru prevenirea depresiei și suicidului.

A.O. „Aripi de Viață” a mai depus un proiect de prevenire a riscului de îmbolnăvire cauzat de consumul produselor din tutun.

Un singur proiect pentru promovarea alimentației sănătoase a fost depus de Centrul de Sănătate Drochia „A. Manziuc”.

Două proiecte, depuse de Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim” și Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din cadrul CS Sângerei, nu au întrunit condițiile de participare la concurs și nu au fost admise pentru etapa de evaluare.

Totodată, pentru trei priorități din cele nouă anunțate în condițiile concursului nu a fost depus nici un dosar și urmează a fi anunțat concurs repetat. Este vorba de proiecte de prevenire a riscului de îmbolnăvire cauzat de consumul de alcool, promovarea sănătății reproductive, inclusiv pentru fetele și femeile din grupurile vulnerabile și conștientizarea populației privind calitatea apei potabile și promovarea consumului apei potabile.