Împreună combatem diabetul!

14 Noi, 2023

Pe 14 noiembrie, în întreaga lume este marcată Ziua mondială a diabetului, care în anul curent are genericul „Accesul la îngrijirea diabetului zaharat”.

Persoanele diagnosticate cu această afecțiune necesită sprijin continuu pentru a gestiona corect maladia și a preveni apariția complicațiilor. În Republica Moldova, cheltuielile pentru prevenirea şi tratamentul diabetului zaharat sunt acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Acest lucru permite persoanelor asigurate să beneficieze de servicii medicale gratuite în ceea ce privește asistența medicală de urgență, primară, de ambulatoriu, spitalicească, precum și servicii medicale de înaltă performanță, îngrijiri la domiciliu. În același timp, persoanele care nu sunt asigurate au acces la servicii medicale gratuite în cadrul asistenței medicale de urgență și primare.

Accesul la tratament şi supravegherea bolnavilor de diabet zaharat sunt asigurate de medicul de familie şi endocrinolog, care prescriu reţete pentru medicamente antidiabetice în pastile şi injecţii, precum și dispozitive medicale compensate, și anume – teste și lanțete pentru monitorizarea nivelului de zahăr în sânge. Produsele respective sunt compensate inclusiv pentru persoanele neasigurate. Pe parcursul a nouă luni ale anului curent, de aceste medicamente și dispozitive medicale au beneficiat peste 121 de mii de persoane, în creştere cu 11 mii faţă de perioada similară din 2022.

În ianuarie-septembrie 2023, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat mai mult de 153 de milioane de lei pentru medicamentele și dispozitivele medicale compensate în cazul diabetului zaharat.

An de an, persoanele cu această afecțiune au parte de vești îmbucurătoare. La finele anului 2022, în lista de medicamente compensate au fost incluse două preparate inovatoare, și anume – dapagliflozinum și sitagliptinum. În anul curent, au fost extinse și indicațiile terapeutice pentru medicamentele dapagliflozinum și gliclazidum, ceea ce înseamnă că de acestea vor beneficia mai mulți pacienți care au maladia respectivă.

Totodată, din 1 noiembrie 2023, pacienții cu diabet au acces gratuit la încă un model de test și lanțetă pentru determinarea glucozei în sânge. Ei pot alege în prezent în farmacii din 11 modele de teste și 8 modele de lanțete compensate de asigurarea medicală obligatorie.

De asemenea, din fondul măsurilor de profilaxie al CNAM sunt finanțate un șir de proiecte axate pe adoptarea unui mod sănătos de viață, acțiuni menite să prevină apariția inclusiv a acestei maladii.

Persoanele cu diabet se pot bucura o viaţă lungă şi sănătoasă dacă gestionează corect afecțiunea. Aceasta presupune monitorizarea constantă a nivelului de zahăr în sânge, a tensiunii arteriale și a concentrației de colesterol. Acești factori pot fi menținuți sub control printr-o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și respectarea schemei de tratament medicamentos.