Pacienții cu hipertensiune vor beneficia de incă un medicament compensat

14 Mar, 2023

Începând cu data de 1 aprilie 2023, pacienții asigurați care suferă de hipertensiune vor beneficia de medicamentul compensat cu denumirea comună internatională nebivololum.

Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală a decis în cadrul ședinței de luni, 13 martie, să extindă indicaţiile terapeutice pentru preparatul nebivololum.

Astfel, acest medicament utilizat în tratamentul maladiilor cardiovasculare, va fi prescris nu doar pacienților cu insuficiență cardiacă, ci tuturor pacienților hipertensivi, indiferent de vârstă, conform indicațiilor medicale.

Preparatul va fi compensat în proporție de 80% din preţul medianic cu amănuntul al două denumiri comerciale prezente pe piață.

Anual, de nebivololum urmează să beneficieze circa 70 mii de persoane, costul mediu anual rambursat per pacient constituind 657 de lei.

Potrivit estimărilor CNAM, pentru compensarea noilor preparate sunt necesare circa 46 milioane de lei anual, bani prevăzuți în fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.