Comunicat de presă
Proiectul de lege privind modificarea Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne, aprobat de Guvern în urmă cu 2 zile, aduce îmbunătăţiri ale procesului de administrare a plăţii pensiilor. În ceea ce priveşte stabilirea valorii pensiilor, aceasta se va face în continuare conform legii curente (Legea asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne nr.1544-XII din 23.06.1993).
Astfel, proiectul aprobat se referă la partea tehnică, cea privind administrarea procesului de stabilire şi plată a pensiei, care devine acum mai simplu şi mai eficient. În loc de 7 instituţii responsabile doar de partea tehnică de stabilire şi plată a pensiei, de aceasta se va ocupa o singură instituţie, Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS). Acest fapt va asigura un sistem integru şi o gestionare uniformă a resurselor, cu costuri administrative reduse, de calculare şi achitare a pensiei.
Totodată, transferul administrării pensiilor militare la CNAS prevede şi crearea unei subdiviziuni specializate în cadrul Casei Naţionale de Asigurări Sociale, unde vor fi transferaţi specialişti din celelalte 6 instituţii de forţă. În acest mod, se asigură faptul că procesele vor fi gestionate în siguranţă, ţinând cont de specificul activităţii instituţiilor de forţă şi de securitatea datelor personale ale angajaţilor.
Precizăm că modificările aduse Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne s-au făcut ţinând cont de Hotărârea Curţii de Conturi nr. 39/27.10.2015 cu privire la aprobarea Raportului Auditului de performanţă privind sistemul de pensii în Republica Moldova.
Direcţia comunicare şi mass-media