Aproape șapte mii de persoane asigurate au beneficiat în 2022 de operaţii de cataractă

15 Mar, 2023

Un număr de 6845 de persoane au beneficiat în anul 2022 de operaţii de cataractă efectuate de instituţiile medicale contractate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Numărul acestor intervenții este cu peste 600 mai mare în comparaţie cu 2021.

Pentru operațiile respective, din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală au fost alocate peste 90 de milioane de lei, cu 17 milioane mai mult faţă de anul precedent. Costul mediu al unui caz tratat depăşeşte 13 mii de lei.

Aceste servicii au fost prestate de 15 instituţii medicale, dintre care nouă sunt publice (Spitalul Clinic Republican „T.Moșneaga”, Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Bălți, , Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, SR Drochia „N.Testemițanu”, SR Călăraşi, SR Căușeni „Ana și Alexandru”, SR Vulcăneşti, SR Florești), unul – departamental – Spitalul Clinic Militar Central, iar cinci – private (SRL „MedClinicInternational”, Spitalul Internațional „MEDPARK”, CMI „Cardiomed” SRL, SC„Repromed” SRL, ÎȘP „Incomed” SRL).

În anul curent, pentru efectuarea operaţiilor de cataractă au fost planificați peste 100 de milioane de lei. De astfel de intervenţii beneficiază toate persoanele asigurate care au indicaţii medicale şi se află pe lista de aşteptare.