Aproape 5700 de persoane au beneficiat în 2022 de intervenții chirurgicale cardiovasculare finanțate din fondurile de asigurare medicală obligatorie

10 Mar, 2023

Aproximativ 5700 de persoane au beneficiat în anul 2022 de intervenţii chirurgicale cardiovasculare, acoperite financiar din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM).

Peste 4000 sunt intervenţii minim-invazive la adulţi în cazul infarctului miocardic, 84 – operaţii minim-invazive la copii cu malformaţii congenitale, iar peste 1600 – alte operaţii cardiochirurgicale.

Pentru intervenţiile chirurgicale cardiovasculare, în 2022, din fondurile AOAM au fost direcţionate peste 294 de milioane de lei, cu 48 de milioane mai mult față de anul 2021.

Costul unui caz tratat în cadrul programelor speciale de intervenţii chirurgicale cardiovasculare variază de la circa 41 de mii de lei până la 206 mii de lei per operaţie minim-invazivă la adulţi. Acest cost este calculat în funcţie de consumabilele costisitoare utilizate, cheltuielile legate de aplicarea tratamentului conform standardelor medicale şi protocoalelor clinice naţionale, asigurarea medicamentelor necesare, a condiţiilor hoteliere şi alimentaţiei pe durata spitalizării pacientului.

Anul trecut, 15 persoane cu probleme cardiace au beneficiat de operații minim-invazive pentru înlocuirea valvei aortice (TAVI), efectuate în cadrul programului special „Cardiologie intervențională”. Pentru aceste intervenții, din fondurile AOAM au fost alocate peste trei milioane de lei, costul mediu al unui caz tratat depășind 206 mii de lei.

Totodată, în 2022, Compania Națională de Asigurări în Medicină a finanţat 156 de cazuri în cadrul programului „Studiu electrofiziologic şi ablaţii”, care oferă acces la servicii moderne de diagnostic şi tratament al dereglărilor de ritm cardiac. Pentru aceste operații au fost alocate aproape 2 milioane 801 mii de lei, inclusiv pentru consumabile costisistoare.

În 2023, pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale cardiovasculare a fost prevăzută suma de circa 373 de milioane de lei. Menţionăm că de operaţii gratuite beneficiază persoanele asigurate, internate în spital în mod programat sau în caz de urgenţă. Pentru intervenţia chirurgicală programată, cetăţenii se adresează la medicul de familie, care eliberează bilet de trimitere pentru efectuarea investigaţiilor necesare şi a consultaţiilor la medicii specialişti.