Angajații CNAM, instruiți privind programele de gestionare a bolilor

14 Sep, 2023

Conducerea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și mai mulți șefi de direcții din cadrul instituției au participat joi, 14 septembrie, la un atelier de lucru organizat de Banca Mondială (BM) privind programele de gestionare a bolilor. Aceste programe sunt planuri de tratament structurate, care urmăresc să ajute pacienții să-și gestioneze mai bine bolile cronice, să-și mențină și îmbunătățească calitatea vieții.

Experta Băncii Mondiale Viktoria Stein a făcut o prezentare amplă a programelor de gestionare a bolilor, punând accent pe rolul acestora în sistemul de sănătate, mecanismele de plată și instrumentele-cheie pentru implementarea programelor.

Directorul general al CNAM, Ion Dodon, a menționat importanța instruirii realizate de BM în acest domeniu. „Toată informația și propunerile care ne-au fost oferite la acest atelier au scopul de a îmbunătăți accesul pacienților cu boli cronice la servicii medicale și coordonarea serviciilor la diferite nivele ale asistenței medicale pentru a obține un rezultat cât mai bun în interesul pacientului”, a mai spus Ion Dodon.

Angajații CNAM s-au arătat interesați de cerințele pentru prestatorii de servicii medicale implicați în programele de gestionare a bolilor, angajarea voluntară a acestora în programele respective, mecanismele financiare și stimulentele prevăzute, integrarea protocoalelor clinice naționale în mecanismul menționat, rolul sistemelor informaționale de gestionare a acestor programe etc.

De asemenea, în cadrul atelierului, a fost prezentată experiența mai multor țări, cum ar fi Olanda, Polonia și Germania, care implementează cu succes programele de gestionare a bolilor la nivelul asistenței medicale primare.